понеділок, 2 березня 2015 р.

Отримання пільг за ЖКП для учасників АТО

Загалом учасники АТО мають три основні групи пільг у сфері ЖКП (житлово-комунальні послуги).
І. Право на перерахунок для осіб які не користуються ЖКП. Особи які довготривалий період, не проживають вдома мають право не сплачувати за ЖКП (термін встановлюється місцевими органами влади, зазвичай це не менше місяця). Це рагламентується Законом України «Про житлово-комунальні послуги» стаття 20 пункт 6:
Стаття 20. Права та обов'язки споживача
6) (Споживач має право) на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
Тобто особи які приймають участь у АТО при пред’явлення відповідних документів мають право вимагати не нарахування за ЖКП, а саме: сплату за газ, гаряче/холодне водопостачання/водовідведення, нарахування інших відповідних послуг якщо їх вартість розраховується на особу.
Для цього у бухгалтерію (по квартплаті) ЖЕКу необхідно надати будь-які документи, що підтверджують відсутність особи (витяг з наказу, довідку, відрядження, шляхові листки). І, відповідно до цього, після прибуття особи на постійне місце проживання документи, які про це свідчать.  
Також може бути здійсненний перерахунок (за попередній період) якщо особа тимчасово не проживала і відповідно не користувалась ЖКП.
У цій частині закону є певна неузгодженість, яку військовослужбовець може використати на свою користь, адже про ротацію документи надавати не обов’язково, і людина фактично мешкаючи вдома буде звільнена від нарахувань за ЖКП.




Варто пам’ятати! що під час перерахунку за сплату ЖКП гроші будуть перераховані на сплату подальших послуг, і у вас виникне переплата, яку потім можна буде використати.
Якщо, особа військовослужбовець, що відряджається у зону АТО офіційно проживає у квартирі одна – вона повністю звільняється від сплати за ЖКП (крім квартирної плати та опалення), але у такому випадку працівники ЖЕКу зобов’язані  опломбувати вхідні вентелі гарячого/холодного водопостачання/водовідведення, газовий кран ( здійснюється окремо Районною дільницею газової служби). Працівники ЖЄКу – зобов’язані, але опломбування має бути здійснене у зручний для Вас день ( зазвичай у день відправки) із складанням відповідного акту, Ви маєте отримати один із примірник. Розопломбування – також має бути здійснене у зручний для вас день, за першим Вашим зверненням.
Важливо! Опломбування та Розопломбування може бути здійснене за дорученням. Для цього необхідно звернутися до Директора ЖЕКу у прийомні години, разом із особою, на яку буде оформлятись доручення та паспортами. У дорученні зазначається, що Довірена особа, представляє інтереси власника квартири під час його відсутності: має право на опломбування та розо пломбування вентелів.
Варто пам’ятати! Опломбування кранів та вентелів, та акт про це, під час довгострокового не проживання у квартирі, в майбутньому може звільнити вас від відповідальності у випадку залиття, або іншої екстренної ситуації (оскільки фактично підтверджує вашу відсутність).
Ці процедури регламентовані (для Києва)  рішенням КМДА від 28 березня 2002 року № 409/1843 для інших регіонів прийняті  аналогічні рішення.
Права на пільги військовослужбовців Національної Гвардії України. Службовці Національної Гвардії України мають право на отримання 50% знижки на послуги ЖКП. Це регламентується законом «Про Національну Гвардію України»
Стаття 21. Соціальний і правовий захист особового складу Національної гвардії України і членів їхніх сімей




1. Держава забезпечує соціальний і правовий захист військовослужбовців, членів їхніх сімей, працівників, резервістів Національної гвардії України, а також членів сімей військовослужбовців, які загинули (померли), пропали безвісти, стали інвалідами під час проходження військової служби (виконання обов’язків служби у військовому резерві) або постраждали в полоні у ході бойових дій (війни), в умовах правового режиму надзвичайного стану, під час проходження військової служби за межами України в порядку військового співробітництва або під час участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.
2. Військовослужбовці Національної гвардії України користуються правовими і соціальними гарантіями відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", цього Закону, інших актів законодавства.
3. Військовослужбовці Національної гвардії України, які беруть участь в охороні громадського порядку, забезпеченні громадської безпеки, припиненні масових заворушень, користуються правовим і соціальним захистом працівників міліції відповідно до Закону України "Про міліцію".
Військовослужбовці Національної Гвардії України яки приймають участь в АТО – загалом користуються пільгами які будуть описані у третій частині. Зараз хотілося б зосередитись на пункті 3 статті 21 закону «Про Національну Гвардію України»
Фраза «користуються правовим і соціальним захистом працівників міліції відповідно до Закону України "Про міліцію"»   свідчить про те що Нац-Гвардійці, які не перебувають в зоні АТО, але виконують свої службові обов’язки вже мають 50% пільгу на послуги ЖКП про що свідчить стаття 22 закону «Про міліцію»:




Стаття 22. Соціальний захист працівників міліції
     Працівникам    міліції   та   членам   їх   сімей   надається
50-відсоткова  знижка плати за користування житлом та комунальними
послугами,
За  працівниками  міліції,  звільненими  зі  служби за віком,
хворобою або вислугою років, зберігається право на пільги згідно з
цим Законом.
Тобто Нацгвардійці також мають ці пільги, з того моменту, коли вони почали виконувати свої службові обов’язки. Також необхідно надати документи які б підтверджували те, що людина дійсно перебуває на службі у Нацгвардії України (посвідчення, довідка).
Пільги учасників бойових дій, ветеранів війни, та осіб що мають особливі заслуги перед батьківщиною
Пільги які мають Учасники бойових дій та особи прирівняні до них. Ці пільги регламентуються декількома законами, які ми прокоментуємо по-порядку. 
Перше:  «Закон України Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"», ми не будемо зупинятись на ньому оскільки він лише вносить зміни до іншого закону який ми будемо читати у новій редакції.
Наступний Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»




Спочатку варто виділити хто юридично вважається учасниками бойових дій про зазначено у статті 6 пункт 19:
     Стаття 6. Особи, які належать до учасників бойових дій
     Учасниками бойових дій визнаються:
     19) військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.
Учасники бойових дій мають 75% знижку на квартплату та сплату ЖКП згідно статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
Стаття 12.  Пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них
  4) 75-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);
     5) 75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання
     Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.
     Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім'ю);
20) першочергове обслуговування підприємствами, установами та організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства, міжміського транспорту;
Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, передбачені пунктами 4-6 цієї статті, надаються учасникам бойових дій та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього.
 Площа житла, на яку нараховується 75-процентна знижка плати, передбачена пунктами 4 і 5 частини першої цієї статті, визначається в максимально можливому розмірі в межах загальної площі житлового приміщення (будинку) згідно з нормами користування (споживання), встановленими цими пунктами, незалежно від наявності в складі сім'ї осіб, які не мають права на знижку плати. Якщо в складі сім'ї є особи, які мають право на знижку плати в розмірі, меншому ніж 75 процентів, спочатку обчислюється в максимально можливому розмірі 75-процентна відповідна знижка плати.
Особливості сплати ЖКП за пільгами ми розглянемо далі, а наступним варто розглянути пільги які мають Інваліди війни.
Пільги для осіб що визнані інвалідами війни та прирівняними до них.
Всі інваліди війни, незалежно від ступеня інвалідності мають 100% знижку за квартплату та ЖКП. Єдиною особливістю є те що до цієї частини закону правки не вносились, і в ній на пряму не зазначено що учасники АТО які стали інвалідами підпадають під дію цього закону.




Інвалідами війни  згідно закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
Стаття 7. Особи, які належать до інвалідів війни
     До інвалідів війни належать особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю в бойових діях у мирний час.
     До інвалідів війни належать також інваліди з числа:
     1) військовослужбовців, осіб вільнонайманого складу, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання інших обов'язків військової служби, пов'язаних з перебуванням на фронті в інші періоди, з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, з участю у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, іншим ураженням ядерними матеріалами;
     2) осіб начальницького і рядового складу органів Міністерства внутрішніх справ і органів Комітету державної безпеки колишнього Союзу РСР, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України та інших військових формувань, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання службових обов'язків, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, участі у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, інших уражень ядерними матеріалами;
Згідно витягів із закону то головним моментом, на якому варто зосередити увагу є те, що особи, які отримали поранення внаслідок виконання службових обов’язків – прирівнюються до інвалідів війни.
 Важливо! Отримати статус інваліда війни, для учасників АТО, якщо вони мають статус учасника бойових дій, не повинно бути складно, але іноді подібні ситуації необхідно буде вирішувати через суд.
Як вже раніше було зазначено у статті 13 Інваліди війни та прирівняні до них особи мають 100% знижку за ЖКП згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:
Стаття 13. Пільги інвалідам війни
     Інвалідам війни та прирівняним до них особам (стаття 7) надаються такі пільги:
     4) 100-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);
   5) 100-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання
  Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.
  Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 100-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім'ю);




     10) позачергове безплатне встановлення квартирних телефонів і позачергове користування всіма послугами зв'язку. Абонементна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 процентів від затверджених тарифів, а для інвалідів Великої Вітчизняної війни та війни з Японією зі 100-процентною знижкою від затверджених тарифів;
     24) звільнення від орендної плати за нежилі приміщення, що орендуються інвалідами війни під гаражі для спеціальних засобів пересування (автомобілів, мотоколясок, велоколясок тощо) та безплатне надання для цих засобів гаражів-стоянок незалежно від їх форми власності;
26) позачергове обслуговування підприємствами, установами, організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства, міжміського транспорту;
  Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, передбачені пунктами 4-6 цієї статті, надаються інвалідам війни та членам їх сімей, які проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього. 
     Площа житла, на яку нараховується 100-процентна знижка плати, передбачена пунктами 4 і 5 частини першої цієї статті, визначається в максимально можливому розмірі в межах загальної площі житлового приміщення (будинку) згідно з нормами користування (споживання), встановленими цими пунктами, незалежно від наявності в складі сім'ї осіб, які не мають права на знижку плати. Якщо в складі сім'ї є особи, які мають право на знижку плати в розмірі, меншому ніж 100 процентів, спочатку обчислюється в максимально можливому розмірі 100-процентна відповідна знижка плати.
Наступною категорією осіб які мають пільги в сфері ЖКП є особи, що мають особливі заслуги перед батьківщиною згідно  закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:
Стаття 11. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною
Особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, вважаються особи, нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні
Пільги осіб які мають особливі заслуги перед батьківщиною:
Стаття 16. Пільги для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною
7) звільнення передбачених цією статтею осіб і членів їх сімей, які проживають разом з ними, від квартирної плати незалежно від форми власності житлового фонду, від оплати комунальних послуг (водопостачання, каналізація, газ, електроенергія, гаряче водопостачання, центральне опалення, а в будинках, що не мають центрального опалення, - надання палива, придбаного у межах норм, установлених для продажу населенню, та інші види комунальних послуг), від оплати скрапленого балонного газу для побутових потреб, від плати за користування домашнім телефоном і позавідомчою охоронною сигналізацією житла незалежно від виду житлового фонду. Зазначені пільги зберігаються за дружиною (чоловіком), батьками померлих осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні
Особи цієї категорії повністю звільняються від сплати за ЖКП. Також згідно статті 10 цього закону пільги отримують особи члени сімї пільговика. А саме:
Стаття 10. Особи, на яких поширюється чинність цього Закону
     Чинність цього Закону поширюється на:
     1)  сім'ї осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.
     До членів сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) військовослужбовців, партизанів та інших осіб, зазначених у цій статті, належать:
     утриманці загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв'язку з цим виплачується пенсія;
     батьки;
     один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
     діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
     діти, які мають свої сім'ї, але стали інвалідами до досягнення повноліття;
     діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;
     2) На дружин (чоловіків) померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, 
     3) дружин (чоловіків), які не одружилися вдруге, батьків, неповнолітніх дітей померлих учасників бойових дій, партизанів, підпільників, військовослужбовців
     4) дітей померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, до закінчення цих навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.
Всі норми, які встановлені для пільговиків зазначені у постанові КМУ від 6 серпня 2014р. №409:
2. Установити громадянам, які відповідно до законодавства мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, соціальну норму житла для:
1) оплати користування житлом/утримання житла - 21 кв. метр загальної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;




2) централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) незалежно від джерела та виду енергії - 21 кв. метр опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.
Для сімей ветеранів війни, що складаються лише з непрацездатних осіб (статті 12, 13, 14 і 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”), у разі користування газопостачанням зазначена норма становить 42 кв. метри опалюваної площі на одну особу, яка має право на знижку плати, та додатково 21 кв. метр на сім’ю.
3. Установити такі соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії:
1) для індивідуального опалення (теплопостачання):
у разі використання природного газу для індивідуального опалення - 7 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;
у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення - 65 кВт·г на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;
2) для користування послугами з централізованого постачання холодної води - 2,4 куб. метра на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4 куб. метри на одну особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води.
У разі відсутності квартирних приладів обліку холодної води нарахування плати за користування послугами з централізованого постачання холодної води інвалідам війни та членам їх сімей, на яких відповідно до законодавства поширюються пільги, здійснюється виконавцями/виробниками такої послуги згідно з соціальними нормативами, встановленими абзацом першим цього підпункту;
3) для користування послугами з централізованого постачання гарячої води - 1,6 куб. метра на одну особу на місяць.
У разі відсутності квартирних приладів обліку гарячої води нарахування плати за користування послугами з централізованого постачання гарячої води інвалідам війни та членам їх сімей, на яких відповідно до законодавства поширюються пільги, здійснюється виконавцями/виробниками такої послуги згідно з соціальними нормативами, встановленими абзацом першим цього підпункту;
4) для користування послугами з централізованого водовідведення - 4 куб. метри на одну особу на місяць.
У разі відсутності квартирних приладів обліку холодної та/або гарячої води нарахування плати за користування послугами з централізованого водовідведення інвалідам війни та членам їх сімей, на яких відповідно до законодавства поширюються пільги, здійснюється виконавцями/виробниками такої послуги згідно з соціальними нормативами, встановленими абзацом першим підпункту 2 та/або підпункту 3 цього пункту;
5) для користування послугами з газопостачання:
за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання - 6 куб. метрів на одну особу на місяць;
за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 9 куб. метрів на одну особу на місяць;
за наявності газової плити та газового водонагрівача - 18 куб. метрів на одну особу на місяць;
6) для користування послугами з електропостачання (до 31 грудня 2017 р.) в житлових приміщеннях (будинках):
у житлових приміщеннях (будинках), крім тих, що зазначені в абзацах третьому - шостому цього підпункту, - 90 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 210 кВт·г на місяць;
обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води - 130 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 250 кВт·г на місяць;
обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води - 150 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 270 кВт·г на місяць;
не обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів - 120 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 240 кВт·г на місяць;
у селах і селищах міського типу для громадян, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла, - 30 кВт·г на місяць на одну особу;
8) користування послугами з вивезення побутових відходів - 0,4167 куб. метра на одну особу на місяць.
Оформлення пільг. Для того щоб в ЖЕКу (для мешканців що живуть у багатоквартирних будинках) або до органу місцевого самоврядування (селищна, міська рада) для мешканців приватного сектору (якщо не передбачено інше) оформити пільги достатньо мати з собою:
1.  Посвідчення Учасника Бойових дій ( оригінал + копія)
2.  Паспорт ( оригінал + копія)
3.  Ідентифікаційний код ( оригінал + копія)
Варто пам’ятати! Будь-які інші документи, що повинні підтверджувати Ваш статус, або Вашу особу не потрібні!
Ваша задача прийти до ЖЕКу, або відповідної організації звернутись до бухгалтерії по квартплаті та оформити свої пільги, можливо Вас попросять на місці написати заяву в довільній формі. Все, більше від вас нічого не вимагається.
Важливо! Будь-які інші дії, особливо платні – є прямим порушенням законодавства.


Також зверніть увагу на те що 100% гарантію оформлення пільг дає лише посвідчення учасника бойових дій, а для Інвалідів війни та осіб прирівняних до них – пенсійний квиток. Наразі законодавством передбачений лише такий механізм отримання пільг.




Немає коментарів :

Дописати коментар